SCHENGEN BÖLGESİ ÜLKELERİ
Schengen Vizesi Alınması Gereken Ülkeler
Almanca konuşulan Avusturya ülkesi, Avrupa’nın eski kıtasında 83.871 km2’lik bir alana sahiptir. Kişi başına GSYİH açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir ve Avrupa Birliği’ndeki en güçlü ekonomiler arasındadır.
Tuna ticaret yolu boyunca doğu ve batı arasında ve Alp geçitleri yoluyla kuzey ve güney arasında Avrupa trafiğinin merkezinde yer alan ülke, Avrupa’nın en önemli turistik cazibe merkezi olmaya devam ediyor.
Avusturya, Orta Avrupa’da yer alır ve diğer Avrupa ülkelerinin çoğundan daha fazla, 8 ülke ile sınır komşusudur. Başkenti Viyana, gezginler için en iyi Avrupa destinasyonlarından biri olmaya devam ediyor.
Yalnızca 2017 yılında, dünyanın dört bir yanındaki Avusturya büyükelçilikleri bir dizi 304.556 vize başvurusu aldı.
Belçika, Schengen anlaşmasını14 Haziran 1985’te imzalayan ve 26 Mart 1995’te uygulamaya başlayan ilk beş ülkeden biridir. 30.528 km2 yüzölçümü ve 11.358.379 sakini ile küçük ve yoğun nüfuslu bir ülkedir.
Resmi olarak Belçika Krallığı olarak bilinen Batı Avrupa ülkesi Belçika, 11.420.163 kişiye ev sahipliği yapıyor. Başkenti Brüksel, en büyük ve en yoğun nüfuslu Belçika şehirleri arasındadır.
Avrupa’nın gözde turistik mekanlarından bazıları, olağanüstü güzellikteki Orta Çağ kenti Antwerp, Arlon Arkeoloji Müzesi, Flaman Béguinages, peri masalı gibi kanalların çaprazladığı antik Brugge kenti ve çok daha fazlası gibi Belçika’da bulunmaktadır.
Bugün, Belçika’ya kısa süreli giriş, aynı zamanda, Avrupa’nın büyük bir bölümünü içeren Schengen üye ülkelerinin geri kalanına da seyahat etmeyi sağlıyor.
2017 yılında dünyanın dört bir yanından 231.437 yolcu Belçika’ya vize başvurusunda bulundu.
Kısaca Çekya olarak bilinen ülke, 1993 yılında Çekoslovakya’nın barışçıl şekilde dağılmasıyla kuruldu. Orta Avrupa ülkesi 78.866 km2’lik bir alana sahiptir ve batıda Almanya, güneyde Avusturya, doğuda Slovakya ve kuzeydoğuda Polonya ile sınır komşusudur. Nüfusu 10.610.947, %64,3’ü Çek, geri kalanı Slovaklar, Moravyalılar, Ukraynalılar ve diğerleri. Ülkenin turizmden önemli bir geliri var ve Prag eski kıtada en çok ziyaret edilen beşinci şehir olarak listeleniyor.
Çek Cumhuriyeti’ne seyahatinizin amacına bağlı olarak, bu duruma uygulanacak farklı vize türleri vardır. İster bir ziyarete gitmeyi, ister eğitim görmeyi veya Çek Cumhuriyeti’nde kalıcı olarak oturmayı planlıyor olun, buna göre farklı bir Schengen Vizesi başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Çek Cumhuriyeti’nin AB Üye Ülkesi olarak da Schengen Bölgesi’ne üye olduğu 2007 yılından bu yana Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesine başvurabilirsiniz.
Danimarka, İskandinav ülkelerinin en güneydeki ülkesidir. 43.094 km2’lik bir alana sahiptir ve İsveç’in güneybatısında ve Norveç’in güneyinde yer almaktadır. Güneyde ise Almanya ile komşudur. Danimarka hükümeti Schengen anlaşmasını 19 Aralık 1996’da imzalamış ve 25 Mart 2001’de uygulamaya başlamıştır. Bununla birlikte, Danimarka şu anda Avrupa’daki güvenlik durumu ve devam eden önemli ikincil saldırılardan kaynaklanan tehditler nedeniyle sınır kontrollerini yeniden uygulamaya koyan altı Schengen ülkesinden biridir. hareketler. İskandinav ülkesi, sadece Avrupa’da değil, tüm dünyada en yüksek yaşam standartlarından birine sahip olan 5.785.864 nüfusa sahiptir. 2017 yılında 152.467 vize başvurusu almıştır. Rakamlar, Danimarka’nın 2017’de 2014’e kıyasla 1 milyon daha fazla turist aldığını göstermektedir.
Danimarka’ya seyahatinizin amacına bağlı olarak, bu vesileyle geçerli olacak farklı vize türleri vardır. İster bir ziyarete gitmeyi, ister eğitim görmeyi veya Danimarka’da kalıcı olarak oturmayı planlıyor olun, buna göre farklı bir Schengen Vizesi başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Danimarka Schengen Vizesine 2001’den beri Avrupa Birliği Üye Devleti olarak Danimarka’nın da Schengen Bölgesi’ne üye olduğu zamandan beri başvurabilirsiniz.
Kuzey Avrupa Estonya Cumhuriyeti batıda Baltık Denizi, güneyde Letonya, kuzeyde Finlandiya Körfezi ve doğuda Peipus Gölü ve Rusya ile sınırlanmıştır. 45.338 km2 yüzölçümü ve 1.312.442 nüfusu ile Avrupa’nın en az kalabalık ülkelerinden biridir. Bu düzlük ülke aynı zamanda Baltık Denizi’ndeki 2.222 ada ve adacıktan oluşuyor. Yüzyıllar boyunca, bugünkü Estonya’nın toprakları Danimarkalılar, İsveçliler ve son zamanlarda Sovyetler Birliği tarafından yönetildi. Hükümeti Schengen anlaşmasını 16 Nisan 2003’te imzalamış ve 21 Aralık 2007’de uygulamaya başlamıştır.
Estonya’ya seyahatinizin amacına bağlı olarak, bu vesileyle geçerli olacak farklı vize türleri vardır. İster bir ziyarete gitmeyi, ister eğitim görmeyi veya Estonya’da kalıcı olarak oturmayı planlıyor olun, buna göre farklı bir Estonya Schengen Vizesine başvurmanız gerekecektir.
2017 yılında ülke 138.249 vize başvurusu aldı. Ancak rakamlar, 3.54 milyon yabancının Estonya’da bir önceki yıla göre %6.6 daha fazla gece kaldığını gösteriyor
Resmi olarak Finlandiya Cumhuriyeti olarak bilinen İskandinav ülkesi, kuzeyde Norveç, kuzeybatıda İsveç ve doğuda Rusya ile sınır komşusudur. Eğitim sistemi ve dünyadaki en güvenli ve en çevre dostu ülkelerden biri olmasıyla ünlüdür. 5.503.132 sakini dünyanın en mutlu ülkesini dolduruyor. Finlandiya’nın yüzölçümü 338.145 km2’dir.
Finlandiya’ya seyahatinizin amacına bağlı olarak, bu vesileyle geçerli olacak farklı vize türleri vardır. İster bir ziyarete gitmeyi, ister eğitim görmeyi veya Finlandiya’da kalıcı olarak oturmayı planlıyor olun, buna göre farklı bir Finlandiya Schengen Vizesine başvurmanız gerekecektir.
19 Aralık 1996 tarihinde Schengen anlaşmasını imzalamış ve 25 Mart 2001 tarihinde uygulamaya başlamıştır. En çok ziyaret edilen Schengen ülkelerinden biri olmaya devam ediyor, sadece geçen yıldan bu yana 827.520 vize başvurusu aldı. İstatistikler, 2017 yılında Finlandiya’ya giren yaklaşık 3,1 milyon turistin 1,5 milyonunun AB ülkelerinden olduğunu gösteriyor.
Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ülkesi Fransa, Eyfel Kulesi’nden ibaret değil. Kaliteli şarabı, saf çeşitliliği, miras alanları ve lüks kayak merkezleriyle tanınan ülke, 2013 yılında 85,7 milyon yabancı turisti cezbetti ve şimdiye kadarki en yüksek rakam oldu. 551.695 km2’lik ülke sekiz Avrupa ülkesiyle sınır komşusudur: kuzeydoğuda Belçika ve Lüksemburg, doğuda Almanya ve İsviçre, güneydoğuda İtalya ve Monako, güney ve güneybatıda Andorra ve İspanya. Ülke, 14 Haziran 1985’te Schengen Bölgesi’nin beş kurucu ülkesinden biri olduğu için Schengen Bölgesi içinde serbestçe hareket edebilen 64.720.690 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.
Fransa’ya seyahatinizin amacına bağlı olarak, bu vesileyle geçerli olacak farklı vize türleri vardır. İster bir ziyarete gitmeyi, ister eğitim görmeyi veya Fransa’da kalıcı olarak oturmayı planlıyor olun, buna göre farklı bir Fransa Schengen Vizesi başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Avrupa Birliği Üyesi olan Fransa’nın da Schengen Bölgesi’ne üye olduğu 1997 yılından bu yana Fransa Vizesine başvurabilirsiniz. Fransa’da bulunan bir Avrupa mikro devleti/şehir devleti olan Monaco, anlaşmanın belirli belgelerini resmi olarak imzalamasa da Schengen Bölgesi’nin bir parçası olarak kabul edilir. Ayrıca çevresindeki Schengen ülkeleri için sınır kontrolü yapılmaz! Öte yandan, Andorra, Fransa ve İspanya arasında bulunan ve sınır kontrollerini gerçekleştiren başka bir mikro devlettir, bu nedenle, Andorra’ya giderken veya ayrılırken Schengen Bölgesi’ne girmeniz gerektiğinden, girmek için çok girişli bir Schengen vizesi almalısınız.
Teknoloji ve inovasyon ülkesi ve en çok ziyaret edilen ikinci Schengen ülkesi olan Federal Almanya Cumhuriyeti, Avrupa’nın en güçlü ekonomisidir ve Avrupa Birliği ve Schengen Bölgesi gibi birçok Avrupa anlaşmasının ve kuruluşunun kurucularından biridir. 2018 yılı itibariyle 357.386 km2 yüzölçümüne ve 82.800.000 nüfusa sahiptirAlmanya, 357.386 km2’lik bir alan ve 16 kurucu devletten oluşmaktadır. En kalabalık AB üyesi, aynı zamanda diğer çoğu ülkeye sınırı olan Avrupa ülkesidir. Kuzeyde Danimarka, doğuda Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile komşu olan Batı ve Orta Avrupa’da yer almaktadır. Güneydoğusunda Avusturya, güney-güneybatısında İsviçre, batısında Fransa, Lüksemburg ve Belçika, kuzeybatısında ise Hollanda bulunmaktadır. Alman pasaportu, 81.914.672 sakini 188 ülkeyi vizesiz ziyaret edebildiği için dünyanın en güçlü üç pasaportu arasında yer alıyor. Almanya, 14 Haziran 1985’te imzalanan Schengen anlaşmasının beş kurucu ülkesinden biridir. Bir yıl sonra 26 Mart 1995’te uygulanmaya başlamıştır.
Almanya, sınırlarını Avrupa’daki diğer tüm ülkelerden daha fazla olan 9 komşu ülke ile paylaşıyor ve bu da onu daha da değerli bir turizm cazibe merkezi haline getiriyor. Almanya, Alman ve Avrupa tarihinin bir parçası olan birçok kaleye, saraya ve birçok anıta ev sahipliği yapmaktadır. Brandenburg Kapısı, Köln Katedrali, Neuschwanstein Şatosu, Bamberg ve daha birçok Alman cazibe merkezi, Avrupa’da turistlerin “mutlaka görülmesi gerekenler listesinde” yer alıyor. Almanya’yı ziyaret etmek için birçok dünya vatandaşının vizeye ihtiyacı olabilir. Almanya’nın bir AB Üye Devleti olarak aynı zamanda Schengen Bölgesi’ne üye olduğu 1995 yılından bu yana, gezginler Almanya’ya Schengen Vizesi ile girebilirler.
Batı medeniyetinin beşiği olan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika’nın kavşağında yer almaktadır. Yunanistan Cumhuriyeti, demokrasinin, batı edebiyatının, tarihçiliğin, siyaset biliminin, Olimpiyat oyunlarının vb. doğum yeri olarak kabul edilir. Sınırları yıl boyunca değişmesine rağmen, bugün Yunanistan kuzeybatıda Arnavutluk, kuzeyde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ve kuzeydoğuda Türkiye ile kara sınırlarını paylaşıyor. Yunanistan’ın 6 Kasım 1992’de Schengen anlaşmasını imzalamasına ve 1 Ocak 2000’de uygulamaya başlamasına rağmen, henüz komşularından hiçbiri bölgeye katılmadı. Ülke 131.990 km2 yüzölçümüne ve 11.183.716 nüfusa sahiptir. Yunanistan’ın eşsiz bir kültürel mirası, güzel adası ve plajları vardır ve bu da onu birçok gezgin için favori bir destinasyon haline getirir. 2017 yılında, dünya çapında seyahat edenlerden 1.029.564 vize başvurusu aldı ve bu da onu en çok başvuru alan beşinci Schengen ülkesi haline getirdi.
Orta Avrupa’da bulunan Macaristan, 93.030 km2’lik bir alana sahiptir ve 9.753.281 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeyde Slovakya, kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeybatıda Avusturya, doğuda Romanya, güneyde Sırbistan, güneybatıda Hırvatistan ve batıda Slovenya ile kara sınırlarını paylaşıyor. Ülkeyi her yıl çok sayıda gezgin ziyaret etmektedir. 2017 yılında 263.940 vize başvurusu almıştır.
Macaristan’a seyahatinizin amacına bağlı olarak, bu vesileyle geçerli olacak farklı vize türleri vardır. İster bir ziyarete gitmeyi, ister eğitim görmeyi veya orada kalıcı olarak ikamet etmeyi planlıyor olun, buna göre farklı bir Macaristan Schengen Vizesine başvurmanız gerekecektir.
Turizm söz konusu olduğunda, Macaristan Avrupa’nın başlıca medikal turizm destinasyonlarından biridir. Sadece diş turizminde Avrupa’da %42, dünya genelinde ise %21’lik bir paya sahiptir. 16 Nisan 2003 tarihinde Schengen anlaşmasını imzalamış ve 21 Aralık 2007 tarihinde uygulamaya başlamıştır.
İskandinav ada ülkesi Kuzey Atlantik’te bulunur ve volkanik ve jeolojik olarak aktiftir. 348,580 kişilik bir nüfusa sahiptir ve bunların üçte ikisi başkent Reykjavik ve çevresinde ikamet etmektedir. Ülkenin yüzölçümü 103.000 km2’dir. Ekoturizm ve balina gözlemciliği İzlanda’daki en önemli turistik yerler arasındadır. Bununla birlikte, 2017 yılında ülke, diğer tüm devletler arasında en az olan 7.610 vize başvurusu aldı.
İzlanda’ya seyahatinizin amacına bağlı olarak, bu vesileyle geçerli olacak farklı vize türleri vardır. İster bir ziyarete gitmeyi, ister eğitim görmeyi veya orada kalıcı olarak ikamet etmeyi planlıyor olun, buna göre farklı bir Schengen Vizesine başvurmanız gerekecektir. İzlanda’nın EFTA Üye Devleti olarak aynı zamanda Schengen Bölgesi’ne üye olduğu 2001 yılından bu yana İzlanda Schengen Vizesine başvurabilirsiniz.
Schengen anlaşmasını ilk olarak 19 Aralık 1996’da imzalamıştır. Anlaşmanın Amsterdam Antlaşması ile AB hukukuna dahil edilmesini takiben 18 Mayıs 1999’da ilkinin yerini alan ikinci bir anlaşmayı imzalamıştır. İzlanda nihayet 25 Mart 2001’de anlaşmanın uygulanmasına başladı.
İtalyan Cumhuriyeti’nin egemen devleti, Akdeniz’in kalbinde yer almaktadır. Dünyanın en büyük yedinci ekonomisi olan İtalya Cumhuriyeti, Akdeniz’in kalbinde yer almaktadır. 301.340km2 yüzölçümüne ve 60.483.973 nüfusa sahiptir ve Fransa, İsviçre, Avusturya, Slovenya, San Marino ve Vatikan ile komşudur. 59.429.938 sakini ile dördüncü en kalabalık AB üyesidir. İtalya, zengin bir tarihi ve birçok kültürel cazibe merkezini geride bırakan ve İtalya’yı Avrupa’nın en iyi destinasyonlarından biri haline getiren muazzam Roma İmparatorluğu olarak bilinen şeyin halefidir. İtalya aynı zamanda dünyaya Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raphael, Galileo ve Machiavelli gibi en ünlü bilim adamları, sanatçılar ve bilginlerden bazılarını veren ülkedir. Daha önce 27 Kasım 1990’da imzalamış olduğu Schengen anlaşmasını 26 Ekim 1997’de uygulamaya başlamıştır. 2017 yılında, en çok vize başvurusu alınan üçüncü Schengen eyaletiydi (1.850.260).
Şimdiye kadar var olan en büyük Avrupa imparatorluklarından biri olan Roma İmparatorluğu’ndan bugün ülke birçok kale ve saraya ve Romanesk, Gotik, Maniyerist, Barok ve Neoklasik gibi çeşitli mimari tarzlarda birçok binaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca 7.600 km’lik bir sahil şeridine, pitoresk göllere, çarpıcı kayalıklara ve birçok yeşil milli parka sahiptir. Tüm bu doğal ve insan yapımı harikalarla İtalya, turistler için büyük bir mıknatıs. İtalya’yı her yıl 50 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Turizm, İtalya ekonomisi için çok önemlidir ve ülkenin milli gelirinin %60’ından fazlasını sağlar. Kısa süreli konaklamalar için İtalya’ya girmek isteyen dünya gezginleri, İtalya’ya Schengen Vizesi alarak bunu yapabilirler. San Marino ve Vatikan – İtalya’da bulunan iki Avrupa mikro devleti – anlaşmanın belirli belgelerini resmi olarak imzalamasalar da Schengen Bölgesi’nin bir parçası olarak kabul ediliyor. Ayrıca çevrelerindeki Schengen ülkeleri için herhangi bir sınır kontrolü yapılmamaktadır.
Letonya Cumhuriyeti kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya, doğuda Rusya ve güneydoğuda Belarus ile sınır komşusudur. 64,589 km2’lik ülkenin nüfusu 1.970.530 nüfusa sahiptir. Letonya şu anda Avrupa Birliği, NATO, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler, CBSS, IMF, NB8, NIB, OECD, AGİT ve DTÖ üyesidir. 16 Nisan 2003’te Schengen anlaşmasını imzalamış ve 21 Aralık 2007’de uygulamaya başlayarak Avrupa’nın sınırsız topraklarının bir parçası haline gelmiştir. Başkenti Riga, mimarisi, çok kültürlü mirası ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Eski Kenti ile tanınır. Riga, 2014 Avrupa Kültür Başkenti seçildi.
Lihtenştayn Prensliği, Orta Avrupa’da iki kez karayla çevrili Almanca konuşan bir mikrostattır. Sadece 160 km2’lik bir alana ve 37.666 nüfusa sahip, bu da onu dördüncü en küçük Avrupa ülkesi yapıyor. Lihtenştayn, batı ve güneyde İsviçre, doğu ve kuzeyde Avusturya ile sınır komşusudur. Ülke çoğunlukla dağlıktır, bu nedenle çekici bir kış sporları destinasyonudur. Anlaşmayı imzaladıktan sonra sınırsız Schengen bölgesine katılan son ülkedir.
65.300 km2’lik ülke kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Beyaz Rusya, güneyde Polonya ve güneybatıda Kaliningrad Oblastı (bir Rus dış bölgesi) ile sınırlanmıştır. 2.908.249 nüfuslu bir nüfusa sahiptir ve para birimi olarak EUR kullanmaktadır. Litvanca bugün dünyanın en eski dillerinden biridir. Letonca ile birlikte Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık kolunda yaşayan iki dilden biridir. Litvanya, Schengen anlaşmasını 16 Nisan 2003’te imzalamış ve daha sonra 21 Aralık 2007’de uygulamaya başlamıştır. 2017’de Litvanya, Avusturya, Portekiz, İsveç, Danimarka veya Norveç gibi ülkelerden daha fazla olan 413.966 vize başvurusu aldı. Litvanya’da üç UNESCO Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır.
Lüksemburg 2.586 km2’lik bir ülkedir ve 575.747 nüfusa sahiptir. 14 Haziran 1985 tarihinde Lüksemburg’un Schengen köyünde imzalanan Schengen anlaşmasının kurucu devletlerinden biridir. Başkenti Lüksemburg Şehri, Avrupa Birliği’nin üç resmi başkentinden biridir. GSYİH’sine göre sıralanan Lüksemburg, dünyanın en zengin ikinci ülkesidir. AB’deki en yüksek asgari ücrete sahiptir ve aynı zamanda dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Ülkenin sloganı, “olduğumuz gibi kalmak istiyoruz” anlamına gelen “mir wëllebleiwewatmirsinn”dir.
Güney Avrupa ada ülkesi, Akdeniz’de 316 km2 yüzölçümü ve 429.362 nüfuslu bir takımadadan oluşmaktadır. Küçük yüzölçümüne rağmen 2017 yılında 37.881 vize başvurusu alan ülke turizm açısından daha çok güneşi, denizi ve kumsalları ile tanınmaktadır. 5.000 yıllık Hagar Qim veya 4.000 yıllık Hal Saflieni Hypogeum gibi gezginler için en çekici yerlerden bazıları aynı zamanda antik harikalardır. Malta, Anlaşmayı 16 Nisan 2003 tarihinde imzalamış ve 21 Aralık 2007 tarihinde uygulamaya başlamıştır.
Rengarenk laleleri, sayısız yel değirmeni ve lezzetli peynirleriyle tanınan Hollanda, on iki ilden oluşuyor. Ülke doğuda Almanya, güneyde Belçika ve kuzeybatıda Kuzey Denizi ile komşudur. 41.526 km2 yüzölçümüne ve 16.987.330 nüfusa sahiptir. AB, Euro Bölgesi, G10, NATO, OECD ve DTÖ’nün kurucu üyesidir. Ayrıca 14 Haziran 1985 tarihinde imzalanan Schengen anlaşmasının beş kurucu ülkesinden biridir. Avrupa’nın en büyük limanı ve Asya dışındaki dünyanın en büyük limanı olan Rotterdam Limanı, Hollanda’da bulunuyor. Bu Batı Avrupa ülkesi, dünyadaki en yüksek İngilizce yeterliliğine sahiptir ve Meksika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci bira ihracatçısıdır.
Gece yarısı güneşinin ülkesi Norveç, 385.155 km2 alana sahiptir. Norveçliler olarak bilinen 5.254.694 nüfuslu bir nüfusa sahiptir. Kuzeydoğuda Finlandiya ve Rusya, güneyde Skagerrak boğazı, diğer tarafında Danimarka ile sınır komşusudur. Ülke, esas olarak çarpıcı fiyortları ve Viking mirası nedeniyle ziyaretçileri cezbetmektedir. 2017 yılında dünyanın dört bir yanındaki Norveç büyükelçilikleri 196.082 vize başvurusu aldı. Norveç Schengen anlaşmasını 19 Aralık 1996’da imzalamıştır. Anlaşmanın Amsterdam Antlaşması ile AB hukukuna dahil edilmesinin ardından 18 Mayıs 1999’da birincisinin yerini alan ikinci bir anlaşma imzalanmıştır. Norveç, anlaşmanın uygulanmasına 25 Mart 2001 tarihinde başlamıştır. Ülkenin belirli bölgeleri yazın bir bölümünde 24 saat güneş ışığı aldığı için gece yarısı güneşinin ülkesi olarak bilinir.
Polonya, Orta Avrupa’da bulunan bir AB ülkesidir. 16 idari bölüme ayrılmıştır ve 312.683 km2’lik bir alana sahiptir. 38.224.410 kişiye ev sahipliği yapan ülke, Almanya, Rusya, Litvanya, Ukrayna, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Beyaz Rusya ile bir sınır bölgesini paylaşıyor. En ünlü ve ziyaret edilen şehirleri Varşova, ortaçağ kasabası Malbork, Lublin, Torun, Krakow ve Poznan’dır. Polonya ayrıca Tatra Ulusal Parkı ve Bialowieza Ormanı ile tanınır. Rakamlar, ziyaretçilerin çoğunun Almanya’dan geldiğini, ardından İngilizler ve Rusların geldiğini gösteriyor. 2017 yılında Polonya 823.101 vize başvurusu aldı ve bu da Polonya’yı en çok başvuru alan yedinci ülke haline getirdi. Ülke, anlaşmayı 16 Nisan 2003 tarihinde imzalamış ve 2007 yılının sonlarında uygulamaya başlamıştır.
En batıdaki Avrupa ülkesi olan Portekiz, sadece kuzeyde ve doğuda İspanya ile sınır paylaşıyor. 92.391 km2 yüzölçümüne ve 10.371.627 nüfusa sahiptir. İber Yarımadası’ndaki en eski devlet ve Avrupa’nın en eskilerinden biridir. Futbolu, güzel plajları ve tarihi yerleri ile tanınan ülke, yıl boyunca birçok ziyaretçiyi cezbetmeyi başarıyor. En çok ziyaret edilen Portekiz noktaları, Lizbon’un başkenti, subtropikal Madeira adası, ikinci en büyük şehir olan Porto, küçük balıkçı köyü Ericeira ve birçok ortaçağ kalesiyle tanınan Óbidos’tur. Portekiz, 25 Haziran 1991’de tek komşusu İspanya ile birlikte Schengen anlaşmasını imzalamış ve 26 Mart 1995’te uygulamaya başlamıştır.
Orta Avrupa’da karayla çevrili bir ülke olan Slovakya, 49.037 km2’lik bir alana sahiptir. 5.444.218 sakini, Slovakça konuşan Slovakça olarak bilinir. Kuzeyde Polonya, doğuda Ukrayna, batıda Çek Cumhuriyeti, güneyde Macaristan ve güneybatıda Avusturya ile sınır komşusudur. Slovakya, 1 Ocak 1993’te Çekoslovakya’nın barışçıl şekilde dağılmasından sonra bağımsız bir ülke oldu. On yıl sonra, 16 Nisan 2003’te Schengen anlaşmasını imzaladı. 21 Aralık 2007 tarihinde bu sözleşmenin uygulanmasına başlamıştır. Slovakya, kişi başına düşen dünyanın en yüksek kale ve şato sayısına sahiptir. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nin bir parçası olan Spiš Kalesi, en ünlülerinden biridir.
Slovenya 20.273 km2 yüzölçümüne ve 2.077.862 nüfusa sahiptir. Batıda İtalya, kuzeyde Avusturya, kuzeydoğuda Macaristan, güneydoğuda Hırvatistan ile komşudur. Lihtenştayn, Lüksemburg ve Malta’dan sonra Slovenya en küçük Schengen eyaletidir. Ülke, 16 Nisan 2003’te Schengen Bölgesi’ne katıldı ve dört yıl sonra 21 Aralık 2007’de sözleşmenin tam olarak uygulanmasına başladı. Slovenya, doğal güzellikteki Bled Gölü, Postojna Mağarası, Triglav Ulusal Parkı ve birçok kalesiyle tanınır. 2017 yılında, dünya çapındaki Sloven büyükelçilikleri ve konsoloslukları 29.257 vize başvurusu aldı.
İspanya 510.000 km2’lik bir alana sahiptir ve kuzey ve kuzeydoğuda Fransa, Andorra ve Biscay Körfezi ile kara sınırlarını paylaşır; batıda ve kuzeybatıda Portekiz ile birlikte. 46.347.576 nüfusu ile AB bloğundaki en büyük ikinci ülkedir. İspanya şehirleri Madrid ve Barselona, Avrupa’da en çok yabancı ziyaretçiyi cezbeden şehirlerden bazılarıdır. Boğa Güreşi, La Tomatina festivali ve İbiza’nın Partileri İspanya’da en çok bilinen ve katılım sağlanan etkinlikler arasındadır. İspanya, anlaşmayı Portekiz ile birlikte 25 Haziran 1991’de imzaladı ve her ikisi de 26 Mart 1995’te uygulanmaya başladı.
Buradaki turizm endüstrisi, dünyanın en büyük ikinci turizm endüstrisidir. İspanya bundan her yıl yaklaşık 40 milyar faydalanıyor. En ünlü İspanyol şehirlerinden bazıları Madrid, Barselona, Seville, Valensiya vb. İspanya, boğa güreşi sporu, domates festivali, İbiza partileri ve flamingo ile ünlüdür. En çok ziyaret edilen turistik yerler arasında Alhambra ve Generalife Bahçeleri, Sagrada Familia ve Gaudi Siteleri ve Cordoba Ulu Camii bulunmaktadır. İspanya’nın bir AB Üye Devleti olarak aynı zamanda Schengen Bölgesi’ne üye olduğu 1995 yılından bu yana İspanya Vizesine başvurabilirsiniz.
İsveç, Kuzey Avrupa’da bulunan bir İskandinav ülkesidir. 449.964 km2’lik bir alana sahiptir ve Norveç ve Finlandiya ile kara sınırlarını paylaşmaktadır. Ülke, İsveç-Danimarka sınırındaki bir boğaz olan Öresund üzerinden bir köprü tüneli ile Danimarka’ya bağlanıyor. 9.837.533 sakini İsveçli veya İsveçli olarak bilinir. İsveç, anlaşmayı 09 Aralık 1996’da imzalamış ve daha sonra 25 Mart 2001’de uygulamaya başlamıştır. 2017 yılında, dünyanın dört bir yanındaki İsveç büyükelçilikleri 248.347 vize başvurusu aldı ve işleme koydu.
AB üyesi olmayan İsviçre, 26 Ekim 2004’te anlaşmayı imzaladıktan sonra Schengen bölgesinin bir parçası oldu ve 12 Aralık 2008’de uygulamaya başladı. Ülke, güneyde İtalya, batıda Fransa, kuzeyde Almanya ve doğuda Avusturya ve Lihtenştayn arasında kara ile çevrilidir. 41.285 km’lik bir alana ve dört ulusal dile sahiptir: Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Romanşça. İsviçre en güçlü Avrupa ekonomilerinden birine sahiptir ve 8.401.739 vatandaşı dünyanın en yüksek yaşam standartlarından birine sahiptir. 2017 yılında İsviçre 517.010 vize başvurusu almıştır. Bu, diğer üye devletlerin çoğundan daha küçük bir bölgeye sahip olmasına rağmen, çoğu başvurunun alındığı onuncu Schengen devleti yapıyor.
Schengen Ülkeleri Haricinde Vize Alınması Gereken Ülkele
Birleşik Krallık, İngiltere, İskoçya, Galler ve diğer ülkelerden İrlanda Denizi ile ayrılan Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşur. Birleşik Krallık’ın tek kara sınırını Kuzey İrlanda’da İrlanda Cumhuriyeti ile paylaşır. Doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi ve güneybatıda Kelt Denizi ile Atlas Okyanusu ile çevrili olan Birleşik Krallık, dünyanın en uzun 12. kıyı şeridine sahiptir. Birleşik Krallık’ın toplam alanı 242.500 km karedir (93.628 mil2).
Birleşik Krallık, AUKUS, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeliği, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), G7, G20, Milletler Topluluğu ve NATO üyeliğinin yanı sıra, 1973’ten 2016’da yapılan halkoylamasına takiben 2020’de ayrılana kadar Avrupa Toplulukları (AK) ve halefi Avrupa Birliği’nin (AB) üyesiydi.
Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’e seyahat etmek isteyen kişilerin vize başvurusunda bulunduğu vizedir.
İrlanda Cumhuriyeti’ne İngiltere Vizesi ile giriş yapılamamaktadır. Ancak geçerli kısa süreli İngiltere ziyaretçi vizesi ile öncelikle İngiltere sınırları içinden giriş yapmaları koşuluyla geçiş izni verilmektedir..
İngiltere vizesine 6 ay, 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl olmak üzere dört farklı seyahat süresine göre başvuruda bulunmaktadır. 2 yıl, 5 yıl veya 10 yıl vize almış olsanız da en fazla kalış süreniz 6 aydır. 6. Ayın bitiminde Ingiltere’den çıkış zorunludur.